Al eeuwen bestaat in Vorarlberg de traditie de bergweides in drie etappes te gebruiken. Daarbij komen enkele bijzondere en zeldzame kaassoorten tot stand. De 'Kaasroute Bregenzerwald' nodigt u uit dit cultuurgoed, de mensen, hun gastvrijheid en natuurlijk de kazen in al hun facetten te ervaren.
De bergweides – er schijnen weinig andere plaatsen te zijn die met zoveel magie omgeven zijn als de zomerweides hoog in de bergen. Het leven van de Alpenboeren is bijna een symbool geworden van oorspronkelijkheid en harmonie met de natuur. In het Bregenzerwald zijn nog een paar honderd van deze Alpenboerderijen in bedrijf. In het hoekige dialect van Vorarlberg worden ze 'Alp' genoemd en ze hebben een zeldzame, zeer uitgedifferentieerde vorm: aan het eind van de lente, als het voer in het dal begint op te raken, trekt men eerst met het vee naar de 'Vorsäß', een weide op gematigde hoogte. Begin juli gaat men dan helemaal naar boven, naar de 'Hochalpe', de hooggelegen bergweides die zich tot boven de boomgrens kunnen uitstrekken. Ten slotte worden de koeien in september met veel liefde versierd en gaan ze tijdens een feestelijke 'Alpabtrieb' terug naar het dal.
Natuurproduct
Alle vaardigheden die nodig zijn bij deze veeleisende manier van werken, waarvoor veel handarbeid en begrip voor de natuur nodig is, worden al eeuwenlang mondeling overgeleverd van de ene generatie naar de volgende. Omdat de koeien bij deze manier van houden het hele jaar door alleen hooi, vers gras en kruiden eten, geven ze een zeldzaam soort melk, die hier 'Heumilch' - letterlijk 'hooimelk'- genoemd wordt en die aantoonbaar gezonder is, aromatischer smaakt en waarvan – als hij rauw verwerkt wordt – dankzij zijn uitstekende microbiologische eigenschappen een onmiskenbare, markante kaas gemaakt wordt. Bergkaas en Alpenkaas zijn de bekendste vertegenwoordigers van de meer dan 30 regionale soorten, waarvan er een aantal nooit in de normale handel terechtkomen.
Kaasroute door het Bregenzerwald
Wie over de kaasroute 'Käsestraße Bregenzerwald' wandelt, kan al die verschillende kazen proeven, een kijkje nemen bij de kaasmaker terwijl hij aan het werk is, met hem discussiëren over de invloed van het weer op de rijping van de kaas en met een beetje geluk een Alpenfeest of een bergmis meemaken. Het culinaire aanbod langs de route reikt van voorname restaurants en gezellige herbergen tot landelijke lunch-gelegenheden. Bovendien worden hier ook nog wonderlijke gerechten geserveerd, zoals de van hui gemaakte 'Sennsuppe' (Alpenweidensoep) en 'Gsig', een zoet gerecht van gekaramelliseerde melksuiker – curiositeiten uit een vrijwel verdwenen landelijke cultuur.
ONZE TIPS:
Käsestraße Bregenzerwald
Erlebnissennerei Schoppernau
Bregenzerwälder Käsehaus
Bregenzerwälder Käsekeller
Senner/Sennerin auf Zeit
Geplaatst door Lieke
Reactie plaatsen
Reacties