Een culinaire primeur vandaag op de vakbeurs Gastronomie in Utrecht. Voor het eerst kunnen bezoekers de verboden kaas Casu Marzu bewonderen en proeven. Maar misschien kun je voor het proeven beter niet horen waar de kaas van is gemaakt…
Wil jij zelf deze verukkelijke kaas maken? Bekijk dan snel deze video, waarin Gordon Ramsey alle in's en out's van het kaasmaken verteld!
Nederland heeft ook een verboden kaas: de Texelse schapenkaas mét ontlasting. Jeroen: 'Hierbij worden enzymen uit de ontlasting van schapen gebruikt. Ook die kaas is verboden, maar wordt soms nog wel gemaakt voor illegale diners.'
Gevaarlijk?
De Sardijnse madenkaas is in Nederland verboden, maar echt gevaarlijk is-ie volgens kaasaffineur Jeroen de Waal niet. 'In Nederland zijn we bang voor alles wat leeft als het om eten gaat.' Het verhaal dat wurmen kunnen zorgen voor een maagperforatie, ontkent de kaasliefhebber. 'Dat is een broodjeaapverhaal.'
Ook microbioloog Marcel Zwietering ziet niet veel gevaar in het Sardijnse kaasje. 'Een menselijk lichaam kan heel veel aan. Als de helft of zelfs maar 10 procent van mensen hier ziek van zou worden, dan bestond het echt niet.'
Geniet met mate
De microbioloog vergelijkt Casu Marzu met het consumeren van alcohol. Een klein glaasje daarvan is geen probleem, maar als je dat in grote hoeveelheden consumeert dan is dat natuurlijk niet gezond.
Wel raadt hij ouderen en zieken af deze kaas te eten. 'Die zijn heel gevoelig hiervoor.'
Verboden kaas van eigen grond
Als de kaas niet gevaarlijk is, waarom is hij dan verboden?
'Omdat het vliegje opzettelijk in de kaas gestopt wordt,' legt kaashandelaar Jeroen uit. Er zijn ook legale Franse kazen met larven, maar die zijn natuurlijk ontstaan.
Geplaatst door Lieke
Reactie plaatsen
Reacties